Hogyan segít a kannabisz az ízületi fájdalom kezelésében?

Miért segít a kannabisz az izületi fájdalomnál?

by Theodore John Price

2023.04.26.

Miért segít a kannabisz az ízületi fájdalomnál?

Sok artritiszes beteg támaszkodik a kannabiszra a fájdalmuk kezelésében és az új kutatás magyarázatot nyújt.

Hogyan segít a kannabisz az izületi fájdalom kezelésében?
Hogyan segít a kannabisz az izületi fájdalom kezelésében?

A csontízületi gyulladásos patkány modellek segítségével a Nottinghami Egyetem tudósai arra jutottak, hogy a szintetikus kannabinoidok enyhítik a fájdalmat a gerincvelő jeleinek zavarásával.

A tanulmány, ami 2013. novemberében jelent meg a PLoS One nyílt hozzáférésű folyóiratban, speciális kannabisz útvonalakat vizsgált, úgynevezett CB2 receptorokat, amelyekről a szerzők megjegyezték, hogy “jól ismertetettek a gyulladáscsökkentő hatásaik”, ha aktiválva vannak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabinoidok, amelyek aktiválják ezeket az útvonalakat ígéretesek lehetnek a csontízületi gyulladás kezelésében, különösen a betegség korai szakaszában.

Egy francia tanulmány kimutatta, hogy a reumás betegek egy része fájdalomcsillapításra kannabiszt használ 

“A klinikai és preklinikai adataink alátámasztják a további vizsgálatokat a CB2 receptor agonisták potenciális használatára a csontízületi gyulladással járó fájdalom kezelésében, különösen a betegség korai szakaszában.”

Érdekes, hogy a tudósok jelentős változásokat figyeltek meg a kannabinoid útvonalak expressziójában, mind patkányoktól, mind az emberektől vett csontízületi károsodásos szövetmintákban, ami arra utal, hogy a test természetes módon elősegíti ezt a mechanizmust a fájdalom enyhítésére.

“Mi jelentjük az első bizonyítékot a CB2 mRNS expressziójára az emberi gerincvelőben és bizonyítjuk a negatív korrelációt az ízületi károsodással. A pozitív korrelációról az ízületi károsodás mértéke és a fájdalom között a kutatók már korábban beszámoltak, alátámasztva ennek a megközelítésnek a klinikai hasznosságát.”
Az emberi kísérletek hiányának ellenére az ízületi gyulladásos betegek már régóta beszámolnak a kannabisz hasznosságáról.

Jason J. McDougall, PhD, a Farmakológia és Aneszteziológia Egyetemi Docense a Dalhousie Egyetemen, aki nem vett részt a kutatásban, arra hívja fel a figyelmet, hogy az ízületi gyulladásos betegek képviselik az orvosi kannabiszt használó kanadaiak legnagyobb csoportotját egy konkrét betegség kezelésére.

A Kanadai Egyészségügyi Minisztérium sztatisztikái szerint és Kanadai Konzorcium a Kannabinoidok Vizsgálatára azt mutatja, hogy Kanadában az orvosi kannabisz betegek 36%-a az izületi gyulladás valamilyen formájára használja a gyógyszert.
Bár úgy tűnik, hogy a kutatóknak különleges érdekük fűződik a szintetikus kannabinoidokhoz, Dr. McDougall úgy véli, hogy a természetes kannabiszt is figyelembe kell venni “a fájdalom hatékony kezelésére.”
A tanulmány az Artritisz Kutatás Angliától (Arthritis Research UK), valamint a Nemzeti Egészségügyi Intézettől (National Institutes of Health – NIH) kapott támogatást.

A CBD-ben gazdag kannabiszolaj szintén hatékony lehet fájdalomcsillapítás gyanánt. Kérlek, olvasd el Ízületi gyulladás kezelése című írásunkat, hogy többet megtudj a CBD előnyeiről!

Forrás:
http://www.leafscience.com/2013/12/01/study-explains-marijuana-helps-arthritis-pain/

Egy tanulmány megmagyarázza, hogy miért segít a kannabisz az izületi fájdalommal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük