Epilepszia ellenes vegyületeket találtak a kannabiszban

Epilepszia ellenes vegyületeket találtak a kannabiszban

by Marcus Strom

2023.04.26.

Rohamellenes vegyületeket találtak a kannabiszban

A tudósok felfedezték, hogy három ritka kannabinoid csökkenti a rohamokat egerekben

Rohamellemes vegyületek a kannabiszban

A Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics kutatócsoport a Dravet-szindróma, a gyermekkori epilepszia nehezen kezelhető formájának jobb kannabiszalapú kezelésének kifejlesztésére összpontosít.

A cannabigerolsav (CBGA), a cannadivarinsav (CBDVA), a cannabidivarin (CBDV) és a cannabigerovarinsav (CBGVA) csökkenti a rohamokat a kezelhetetlen epilepszia egérmodelljében.

A Sydney-i Egyetem farmakológusainak kutatása új betekintést nyújt abba, hogyan működhetnek a kannabiszkivonatok az epilepszia kezelésében.

A tanulmány először számol be arról, hogy a kannabiszban található három savas kannabinoid csökkentette a rohamokat a Dravet-szindróma, a gyermekkori epilepszia nehezen kezelhető formájának egérmodelljében.

A tanulmányt a British Journal of Pharmacology című folyóiratban tették közzé.

“A tizenkilencedik század elejétől kezdve a nyugati orvoslásban használták a kannabiszkivonatokat a rohamok kezelésére, de a kannabisztilalom útjában állt a tudomány fejlődésének” – mondta Jonathon Arnold docens, a Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics és a Sydney Pharmacy School munkatársa.

“Most képesek vagyunk feltárni, hogy a növényben található vegyületek hogyan adaptálhatók a modern terápiás kezelésekhez.”

Barry és Joy Lambert 2015-ben történelmi jelentőségű adományt tett a Sydney-i Egyetemnek, hogy előmozdítsa a gyógyászati kannabisz és a kannabinoid-terápiák tudományos kutatását. Barry és Joy unokája, Katelyn Dravet-szindrómában szenved, amely gyakori rohamokkal jár, és késedelmet okoz a kognitív és motoros fejlődésben. A hagyományos terápiák gyakran nem biztosítanak megfelelő rohamkontrollt, és a betegek életminősége romlik.  

A Lambert család elmondása szerint Katelyn egészségi állapotában drámai javulást tapasztaltak egy kannabiszkivonat használatával, és a kannabisz terápiás célú alkalmazásának lelkes támogatóivá váltak. Azt is szerették volna jobban megérteni, hogyan működik a kannabisz az epilepszia és más egészségügyi állapotok kezelésében.

“Miután kenderolajat használtunk a kezeléshez, visszakaptuk a lányunkat. Az állandó rohamoktól való félelem helyett reményt kaptunk arra, hogy a lányunknak lehet egy élhető élete. Olyan volt, mintha a zaj kitisztult volna az elméjéből, és képes volt felébredni. Ma Katelyn igazán élvezi az életét” – mondta Michael Lambert, Katelyn édesapja.

2015-ben a Lambert Initiative preklinikai epilepszia-kutatási programot hozott létre annak megértésére, hogy a kannabisz-kivonatok, amelyek több száz bioaktív molekula keveréke, hogyan fejtik ki görcsoldó hatásukat.

Arnold docens professzor elmondta: “Kutatási programunkban szisztematikusan vizsgáljuk, hogy a kannabisz különböző összetevői csökkentik-e a rohamokat a Dravet-szindróma egérmodelljében. A vegyületek egyenkénti vizsgálatával kezdtük, és számos olyan kannabisz-összetevőt találtunk, amelyek görcsoldó hatással rendelkeznek”.”

“Ebben a legújabb tanulmányban három ritkább kannabinoid görcsoldó hatását írjuk le, amelyek mindegyike kannabinoidsav.”

A savas kannabinoidok a növényben bioszintetizálódó kannabinoidok, amelyek az epilepsziás gyermekek kezelésére használt kézműves kannabiszkivonatokban találhatók. Az egyik ilyen kannabinoid, a kannabigerolsav (CBGA) “minden kannabinoid anyja”, mondta Arnold docens, mivel ez az előfutármolekula az olyan ismertebb kannabinoidok létrehozásának, mint a kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC).

Jonathon Arnold egyetemi docens
Jonathon Arnold egyetemi docens

“A kannabinoidsavak bőségesen megtalálhatóak a kannabiszban, de sokkal kevesebb tudományos figyelmet kaptak. Még csak most kezdjük megérteni terápiás potenciáljukat” – mondta Arnold docens.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Lyndsey Anderson elmondta: “Azt találtuk, hogy a CBGA hatásosabb volt a CBD-nél a Dravet-szindróma egérmodelljében a lázas esemény által kiváltott rohamok csökkentésében. Bár a CBGA nagyobb dózisai más rohamfajtákra is prokonvulzív hatást gyakoroltak, ami rávilágít ennek a kannabisz-összetevőnek a korlátjára. Azt is megállapítottuk, hogy a CBGA számos epilepsziával kapcsolatos gyógyszercélpontra is hatással van.”

Vezető szerző Dr. Lyndsey Anderson
Vezető szerző Dr. Lyndsey Anderson

A tanulmányban a Sydney Egyetem pszichológiai karának és a Sydney-i gyógyszerészeti karnak a kutatói vettek részt, együttműködve a Northwestern Egyetem (USA) Dr. Jennifer Kearney laboratóriumával. Dr. Kearney fejlesztette ki a tanulmányban használt genetikai egérmodellt, és ő volt Dr. Anderson mentora, mielőtt Ausztráliába költözött.

A csapat folytatja a kutatást, remélve, hogy jobb kannabiszalapú kezelést tudnak kifejleszteni a Dravet-szindróma kezelésére. A közösségben sokan erősen hisznek abban, hogy a kannabisz összetevőinek teljes spektrumában van valami egyedülállóan terápiás hatás.

“Egyenként értékeltük a kannabinoidokat, és most azt vizsgáljuk, hogy mi történik, ha mindet összerakjuk. Továbbra is fennáll annak a reális lehetősége, hogy ezek az egyes görcsoldó kannabinoidok kombinálva jobban működnek” – mondta Dr. Anderson.

Barry Lambert elmondta: “Nagyon büszkék vagyunk a Lambert Initiative számos kutatója által végzett munkára, amely a cannabinoid-kutatásban világelső, és különösen üdvözöljük ezeket a legújabb eredményeket “minden cannabinoidok anyjával” kapcsolatban”. 

A kannabigersav, a kannabisz egyik fő bioszintetikus előanyagmolekulája eltérő hatást fejt ki a rohamokra az epilepszia egérmodelljeiben.

Források:

https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2021/10/05/mother-of-all-cannabinoids-anti-seizure-compounds-cannabis.html

British Journal of Pharmacology 
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.15661

DOI: 10.1111/bph.15661

Nyilatkozat

Ezt a tanulmányt a Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics és az Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács finanszírozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük