Endokannabinoid rendszer

A viszonylag újonnan felfedezett endokannabinoid rendszer elképesztően fontos, és két alapfolyamatban is nagy szerepet játszik. Szabályozza az energiát, a boldogságot, és a jó közérzetet, illetve helyreállítja a test egészségét betegség vagy sérülés következtében.

Endokannabinoid rendszer

Az Endokannabinoid rendszer (EKR)

by Canaby CBD

2022.06.28.

Mi az endokannabinoid rendszer
Mi az endokannabinoid rendszer

Az a fajta összetettség, amivel a rendszer elvégzi ezeket a feladatokat, megdöbbentő mennyiségű kutatásnak volt tárgya az elmúlt néhány évtizedben. Alapvető tudásunkat erről a rendszerről ezeknek a kutatásoknak köszönhetjük. Azonban további felfedezések vannak még hátra, hiszen még csak most kezdtük meg az ismerkedést ezzel a témával, illetve az orvosi egyetemek tananyagában sincs benne.
Egy nem hivatalos, 2014-ben végzett amerikai felmérés szerint az egyetemeknek csak 13 százalékában került feldolgozásra a téma az orvostanhallgatók oktatásánál. 

Kutatása, felfedezése

Endokannabinoid rendszer felfedezése
Endokannabinoid rendszer felfedezése

A kannabinoid-1 (CB1 receptort 1988-ban, míg a kannabinoid-2 (CB2)-t 5 évvel később, 1993-ban az első kannabinoid jelzőmolekulát Raphael Mechoulam vezette csoport izolálta, később elnevezték anandamidnak (AEA). Második endokannabinoid jelzőmolekulát is sikerült azonosítani, a 2-arachnidonil-glicerint (2-AG). 

Annak köszönhetően, hogy helyreállítja a test egyensúlyát betegségek és sérülések esetén, az endokannabinoid rendszer kritikus szerepet játszik a betegségek szabályozásában. 

Egy 2013-as cikkben (Pacher és Kunos kutatók) kiemelték, hogy az endokannabinoid rendszer szabályozása terápiás lehetőségeket rejt a legtöbb betegség kezelésénél. Úgy, mint a diabétesz, elhízás, a neurodegeneratív betegségek, a gyulladások, a metabolikus tünetcsoport, a szív- és érrendszeri, a májbetegségek, a gasztrointesztinális és bőrbetegségek, a fájdalom, a pszichés zavarok, a kóros soványság, a daganatos betegségek, az émelygés és hányás (akár a kemoterápia utáni rosszulléteknél is), és számos más betegség esetén is.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nagy szerepet játszik a jó közérzetünkben és túlélésünkben.

Az AEA (első kannabinoid jelzőmolekula) és a 2-AG (második endokannnabinoid jelzőmolekula) igény szerint termelődnek. Úgynevezett átlagos tartalékmolekulák, amíg a CB1 és CB2 receptorok száma meg nem nő a központi idegrendszerben és a test más szerveiben. 
Testünk azért építette ki ezt a rendszert, hogy monitorozhassa, felügyelhesse önmaga folyamatos harcát, egyensúlyi állapotát, a felépítés (anabolizmus) és a leépítés (katabolizmus) között. Ha több figyelmet igényel az egyik folyamat, beavatkozik, majd gyorsan el is illan, hogy a test működése visszatérjen a normális kerékvágásba. Nem tárol egyet sem a kémiai anyagai közül, de ha szükség van rájuk, belekezd a termelésükbe. Olyan, akár egy szellem. Láthatatlan, mégis érezhető, tapasztalható a jelenléte. Ott hat és segít, ahol épp szükség van rá. A test legfontosabb rendszereinek egyensúlyáért felel, ugyanakkor kontrollálja a fájdalmat, a kedélyállapotunkat, a gyulladásokat, az energiaszintünket, a jó közérzetünket és betegségeinket. Úgy őrzi meg az egyensúlyt, hogy a fizikai felépítés és leépítés között egyensúlyoz, hogy legyőzze a betegségeket, valamint sérüléseket.

A test és az agy más rendszereivel intenzíven együttműködve az endokannabinoid rendszer kapcsolatban áll az endorfinokkal, a hormonokkal, citokinekkel (olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel), továbbá a növekedési faktorokkal, az örömért felelős molekulákkal, az immunsejtekkel, az összekötő szövetrendszerekkel, a csontanyagcserével, az idegek és a gliasejtek (támasztószövet mely körülveszi az idegsejt axonját) gyulladásaival, a sejtregenerálódással, és a programozott sejthalállal. 

Hol találhatóak meg a CB1 és CB2 receptorok?

CB1, CB2 receptor
CB1, CB2 receptor

CB1 receptorok legmagasabb számban az agyban találhatóak, míg a CB2 receptorok főként a test perifériás részein. Az AEA és 2-AG jelzőmolekulák a test bármelyik részén képesek aktiválni mindkét receptortípust. Az agyban aktivált CB1 receptorok, a fájdalom és a szorongás enyhüléséhez, a kedélyállapot stabilizálódásához, a jó közérzethez és örömhöz vezetnek. Ha az agyi CB2 receptorok aktiválódnak, helyi gyulladáscsökkentők szabadulnak fel. Ez sokkal több egyszerű fájdalomcsillapításnál, hiszen a krónikus agyi gyulladás olyan betegségekhez vezet, mint az Alzheimer-kór, a poszttraumás stresszzavar (PTSD), a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a depresszió, az autoimmun zavarok, és a daganatos megbetegségek. 

Bár a CB2 receptorok kis mennyiségben, az agyban is megtalálhatók, főként a test perifériás részein, valamennyi szövettípusban, de legfőképp az immunrendszerben lelhetők fel. Az AEA és a 2-AG sokkal intenzívebben aktiválják az immunrendszert a test perifériás részein, mint neurotranszmitterek (A olyan vegyületek, amelyek a szinapszisokban az ingerületet az egyik idegsejttől a másikig eljuttatják. Ezek az ingerületátvivő anyagok) Az AEA és a 2-AG tevékenysége a gyulladás megállítására fókuszál. Ezenkívül felhívja az immunrendszer figyelmét a rákos sejtek jelenlétére, és arra készteti őket, hogy támadja meg ezeket a sejteket, vegye fel velük a harcot. A rákos sejtek úgy élik túl az immunrendszer védekezését, hogy álcázzák magukat azonban a CB2 receptorok aktiválása lerántja róluk a leplet. A csontépítő sejteken található CB2 receptorok aktiválják a csontok felépülését, és visszafordítják a csontritkulást. Az aktivált CB1 receptorok más neurotranszmitterek termelődését is befolyásolják, beleértve a noradrenalint, a szerotonint, a dopamint, az orexint, a hisztamint, a GABA-t és az endorfint. Mivel a CB1 receptorok főként az autonóm idegrendszerben találhatók, számos agyi és testi funkciót befolyásolnak, valamint finomhangolják a légzést, a szívverést, a szövetek egészségét és a metabolikus rátát. 

Legyen szó egészségről vagy betegségről, a CB1 és a CB2 receptorok mindkét esetben jelentős hatással bírnak az emésztőrendszerre. Egy 2016-os tanulmány szerzői rámutatnak arra, hogy az endokannabinoid rendszer szinte minden gasztrointestzinális (GI) funkciót befolyásol. Míg a CB1 receptor aktiválódása növeli a vérben lévő lipidek mennyiségét és serkenti a májfibrózist, a CB2 receptorok mind lipidek termelődését, mind a fibrózist, mind a máj gyulladását csökkentik, ami jó példa arra, hogy a két receptor ellentétes hatást gyakorol a testünkben. Ez betegségek esetén jóval gyakoribb, mint a test normál állapotában, amikor is nincs jelen betegség, amivel szemben felkell vennie a harcot.

A rendszer komplex szerepe

Az endokannabinoid rendszer a férfi és női termékenységben is kritikus szerepet játszik, valamint a szervbeültetésekre és az embrió fejlődésére is hatással van. A CB1 és CB2 receptorok komoly szerepet töltenek be a bőrgyulladások és a melanoma kialakulásának megakadályozásában. Ezeknek a receptoroknak az aktiválása befolyásolja, hogyan fejlődik az embrió agya az anyaméhben, ami a GABA-t termelő idegsejtek fejlődésére is hatással van, és lelassítja az agy túlzott aktivitását. A CB1 és CB2 receptorok nemcsak az embrió agyának fejlődését, de annak egészségét, védelmét és az idegsejtek működésének szabályozását is befolyásolják. Az endokannabinoid rendszer a felnőtt agy új idegsejtjeinek képződésére is hatással van, ebben a folyamatban főként a CB2 receptorok vesznek részt.

Endokannabinoid rendszer
Endokannabinoid rendszer

Ennél fogva a rendszer komoly szerepet tölt be a felnőtt neuroplaszticitás (az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik), szabályozásában az egész élet során. A CB1, és CB2 receptorok mind komplexitásukban, mind összetettségükben komolyan befolyásolják az egészségünket, betegségeinket illetve fejlődésünket. 
Az AEA és a 2-AG CB1 receptorra kifejtett hatása is befolyásolja jó közérzetünket és  betegségeinket. Az AEA főként a CB1, a 2-AG a CB2 receptorokra specializálódott, de mindkettő képes aktiválni mindkét receptortípust. E két jelzőmolekula kölcsönösen képes arra, hogy befolyásolja a másik molekula agyban lévő mennyiségét. Az agyban nemcsak a gyulladásokat gátolják meg, de a régi szinapszisokat is feloldják, hogy helyet biztosítsanak az új szinapszisok kialakításának. A 2-AG blokkolja a szklerózis multiplex kialakulását az állatokban, de csontritkuláshoz vezet. AEA-val és a CB1 receptorral együtt a 2-AG véd a neurodegeneratív (különféle betegségek összefoglaló neve, amelyek elsősorban az emberi agy idegsejtjeit érintik) állapotok, például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és egyéb más demenciatípusok ellen. Az idegsejtekben lévő AEA blokkoló CB1 receptorok feloldják a béta-amiloid plakkokat(lerakódásokat) az agyban, és a testben kialakult gyulladások ellen felveszik a harcot. Az AEA és a 2-AG segítik az alvást és csökkentik a szorongást. Az endokannabinoid rendszer tumorgátló hatású, hiszen, számos daganatos betegség, például pajzsmirigyrák, endometriális máj-, bél-, csontrák, gliómadaganat, glioblasztóma, nem melanóma típusú bőrrák, melanóma, leukémia, nyirokrák és áttétes rák esetén elkezdi a gyógyító folyamatot, zsugorítja a tumort, megtámadja a rákos sejteket, megakadályozza azok további burjánzását, és áttétek kialakulását is.

Az endokannabinoid rendszer olyan enzimeket is termel, amik befolyásolják a test „nyersanyagtermelését”, és meggátolják az AEA és a 2-AG termelődését. Azok a gyógyszerek, amik teljes mértékben blokkolják ezeket az enzimeket, sajnos számos negatív mellékhatással rendelkeznek az agykárosodástól egészen a halálig. Ez is azt bizonyítja, milyen összetett, gazdag és fontos az endokannabinoid rendszer a túlélésünk szempontjából. Az endokannabinoid rendszerrel ellentétben a gyógyszerek nem céloznak, hatnak pontosan. Hatásaik jóval kiterjedtebbek, a test egész összetett rendszerére kihatnak, hosszú távú hatásaik pedig igen kockázatosak. „Egy olyan gyógyszer, ami blokkolja a CB1 neuromodulációját a szinapszisoknál (pl: a glutamát) és a gátló neurotranszmittereket (pl: GABA-t), nagy valószínűséggel sok nem várt hatást fejt ki. 

Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok
Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok

Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok:

Bazális ganglionok: Mozgáskoordináció
Kisagy: Test- és mozgáskoordináció
Hippokampusz: Tanulás, memória, stressz
Agykéreg: Magasabb kognitív funkciók
Látóideg: Agyféltekék közötti kapcsolat
Nucleus accumbens: Jutalomközpont

Az endokannabinoid rendszer tehát egy új felfedezés, sok hasznos és nélkülözhetetlen funkció rejlik benne és rendkívül fontos a túlélésünk szempontjából. Fenntartja és megőrzi a test egyensúlyát, és befolyásolja a benne zajló folyamatokat, beleértve az egészséget és a betegségeket is. Sérülés vagy betegség esetén a rendszer a figyelmét eltereli a jó közérzetről, az örömömről és az energiáról, szorgosan azon munkálkodik, hogy minél előbb visszaállítsa az egyensúlyt és a normál működési folyamatokat. Egyidejűleg többféle tevékenységet is végez, és az egész testben aktív valamint hatást gyakorol.

Endokannabinoid rendszer

A viszonylag újonnan felfedezett endokannabinoid rendszer elképesztően fontos, és két alapfolyamatban is nagy szerepet játszik. Szabályozza az energiát, a boldogságot, és a jó közérzetet, illetve helyreállítja a test egészségét betegség vagy sérülés következtében.

Endokannabinoid rendszer

Az Endokannabinoid rendszer (EKR)

by Canaby CBD

2022.03.17.

Mi az endokannabinoid rendszer
Mi az endokannabinoid rendszer

Az a fajta összetettség, amivel a rendszer elvégzi ezeket a feladatokat, megdöbbentő mennyiségű kutatásnak volt tárgya az elmúlt néhány évtizedben. Alapvető tudásunkat erről a rendszerről ezeknek a kutatásoknak köszönhetjük. Azonban további felfedezések vannak még hátra, hiszen még csak most kezdtük meg az ismerkedést ezzel a témával, illetve az orvosi egyetemek tananyagában sincs benne.
Egy nem hivatalos, 2014-ben végzett amerikai felmérés szerint az egyetemeknek csak 13 százalékában került feldolgozásra a téma az orvostanhallgatók oktatásánál. 

Kutatása, felfedezése

Endokannabinoid rendszer felfedezése
Endokannabinoid rendszer felfedezése

A kannabinoid-1 (CB1 receptort 1988-ban, míg a kannabinoid-2 (CB2)-t 5 évvel később, 1993-ban az első kannabinoid jelzőmolekulát Raphael Mechoulam vezette csoport izolálta, később elnevezték anandamidnak (AEA). Második endokannabinoid jelzőmolekulát is sikerült azonosítani, a 2-arachnidonil-glicerint (2-AG). 

Annak köszönhetően, hogy helyreállítja a test egyensúlyát betegségek és sérülések esetén, az endokannabinoid rendszer kritikus szerepet játszik a betegségek szabályozásában. 

Egy 2013-as cikkben (Pacher és Kunos kutatók) kiemelték, hogy az endokannabinoid rendszer szabályozása terápiás lehetőségeket rejt a legtöbb betegség kezelésénél. Úgy, mint a diabétesz, elhízás, a neurodegeneratív betegségek, a gyulladások, a metabolikus tünetcsoport, a szív- és érrendszeri, a májbetegségek, a gasztrointesztinális és bőrbetegségek, a fájdalom, a pszichés zavarok, a kóros soványság, a daganatos betegségek, az émelygés és hányás (akár a kemoterápia utáni rosszulléteknél is), és számos más betegség esetén is.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nagy szerepet játszik a jó közérzetünkben és túlélésünkben.

Az AEA (első kannabinoid jelzőmolekula) és a 2-AG (második endokannnabinoid jelzőmolekula) igény szerint termelődnek. Úgynevezett átlagos tartalékmolekulák, amíg a CB1 és CB2 receptorok száma meg nem nő a központi idegrendszerben és a test más szerveiben. 
Testünk azért építette ki ezt a rendszert, hogy monitorozhassa, felügyelhesse önmaga folyamatos harcát, egyensúlyi állapotát, a felépítés (anabolizmus) és a leépítés (katabolizmus) között. Ha több figyelmet igényel az egyik folyamat, beavatkozik, majd gyorsan el is illan, hogy a test működése visszatérjen a normális kerékvágásba. Nem tárol egyet sem a kémiai anyagai közül, de ha szükség van rájuk, belekezd a termelésükbe. Olyan, akár egy szellem. Láthatatlan, mégis érezhető, tapasztalható a jelenléte. Ott hat és segít, ahol épp szükség van rá. A test legfontosabb rendszereinek egyensúlyáért felel, ugyanakkor kontrollálja a fájdalmat, a kedélyállapotunkat, a gyulladásokat, az energiaszintünket, a jó közérzetünket és betegségeinket. Úgy őrzi meg az egyensúlyt, hogy a fizikai felépítés és leépítés között egyensúlyoz, hogy legyőzze a betegségeket, valamint sérüléseket.

A test és az agy más rendszereivel intenzíven együttműködve az endokannabinoid rendszer kapcsolatban áll az endorfinokkal, a hormonokkal, citokinekkel (olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel), továbbá a növekedési faktorokkal, az örömért felelős molekulákkal, az immunsejtekkel, az összekötő szövetrendszerekkel, a csontanyagcserével, az idegek és a gliasejtek (támasztószövet mely körülveszi az idegsejt axonját) gyulladásaival, a sejtregenerálódással, és a programozott sejthalállal. 

Hol találhatóak meg a CB1 és CB2 receptorok?

CB1, CB2 receptor
CB1, CB2 receptor

CB1 receptorok legmagasabb számban az agyban találhatóak, míg a CB2 receptorok főként a test perifériás részein. Az AEA és 2-AG jelzőmolekulák a test bármelyik részén képesek aktiválni mindkét receptortípust. Az agyban aktivált CB1 receptorok, a fájdalom és a szorongás enyhüléséhez, a kedélyállapot stabilizálódásához, a jó közérzethez és örömhöz vezetnek. Ha az agyi CB2 receptorok aktiválódnak, helyi gyulladáscsökkentők szabadulnak fel. Ez sokkal több egyszerű fájdalomcsillapításnál, hiszen a krónikus agyi gyulladás olyan betegségekhez vezet, mint az Alzheimer-kór, a poszttraumás stresszzavar (PTSD), a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a depresszió, az autoimmun zavarok, és a daganatos megbetegségek. 

Bár a CB2 receptorok kis mennyiségben, az agyban is megtalálhatók, főként a test perifériás részein, valamennyi szövettípusban, de legfőképp az immunrendszerben lelhetők fel. Az AEA és a 2-AG sokkal intenzívebben aktiválják az immunrendszert a test perifériás részein, mint neurotranszmitterek (A olyan vegyületek, amelyek a szinapszisokban az ingerületet az egyik idegsejttől a másikig eljuttatják. Ezek az ingerületátvivő anyagok) Az AEA és a 2-AG tevékenysége a gyulladás megállítására fókuszál. Ezenkívül felhívja az immunrendszer figyelmét a rákos sejtek jelenlétére, és arra készteti őket, hogy támadja meg ezeket a sejteket, vegye fel velük a harcot. A rákos sejtek úgy élik túl az immunrendszer védekezését, hogy álcázzák magukat azonban a CB2 receptorok aktiválása lerántja róluk a leplet. A csontépítő sejteken található CB2 receptorok aktiválják a csontok felépülését, és visszafordítják a csontritkulást. Az aktivált CB1 receptorok más neurotranszmitterek termelődését is befolyásolják, beleértve a noradrenalint, a szerotonint, a dopamint, az orexint, a hisztamint, a GABA-t és az endorfint. Mivel a CB1 receptorok főként az autonóm idegrendszerben találhatók, számos agyi és testi funkciót befolyásolnak, valamint finomhangolják a légzést, a szívverést, a szövetek egészségét és a metabolikus rátát. 

Legyen szó egészségről vagy betegségről, a CB1 és a CB2 receptorok mindkét esetben jelentős hatással bírnak az emésztőrendszerre. Egy 2016-os tanulmány szerzői rámutatnak arra, hogy az endokannabinoid rendszer szinte minden gasztrointestzinális (GI) funkciót befolyásol. Míg a CB1 receptor aktiválódása növeli a vérben lévő lipidek mennyiségét és serkenti a májfibrózist, a CB2 receptorok mind lipidek termelődését, mind a fibrózist, mind a máj gyulladását csökkentik, ami jó példa arra, hogy a két receptor ellentétes hatást gyakorol a testünkben. Ez betegségek esetén jóval gyakoribb, mint a test normál állapotában, amikor is nincs jelen betegség, amivel szemben felkell vennie a harcot.

A rendszer komplex szerepe

Az endokannabinoid rendszer a férfi és női termékenységben is kritikus szerepet játszik, valamint a szervbeültetésekre és az embrió fejlődésére is hatással van. A CB1 és CB2 receptorok komoly szerepet töltenek be a bőrgyulladások és a melanoma kialakulásának megakadályozásában. Ezeknek a receptoroknak az aktiválása befolyásolja, hogyan fejlődik az embrió agya az anyaméhben, ami a GABA-t termelő idegsejtek fejlődésére is hatással van, és lelassítja az agy túlzott aktivitását. A CB1 és CB2 receptorok nemcsak az embrió agyának fejlődését, de annak egészségét, védelmét és az idegsejtek működésének szabályozását is befolyásolják. Az endokannabinoid rendszer a felnőtt agy új idegsejtjeinek képződésére is hatással van, ebben a folyamatban főként a CB2 receptorok vesznek részt.

Endokannabinoid rendszer
Endokannabinoid rendszer

Ennél fogva a rendszer komoly szerepet tölt be a felnőtt neuroplaszticitás (az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik), szabályozásában az egész élet során. A CB1, és CB2 receptorok mind komplexitásukban, mind összetettségükben komolyan befolyásolják az egészségünket, betegségeinket illetve fejlődésünket. 
Az AEA és a 2-AG CB1 receptorra kifejtett hatása is befolyásolja jó közérzetünket és  betegségeinket. Az AEA főként a CB1, a 2-AG a CB2 receptorokra specializálódott, de mindkettő képes aktiválni mindkét receptortípust. E két jelzőmolekula kölcsönösen képes arra, hogy befolyásolja a másik molekula agyban lévő mennyiségét. Az agyban nemcsak a gyulladásokat gátolják meg, de a régi szinapszisokat is feloldják, hogy helyet biztosítsanak az új szinapszisok kialakításának. A 2-AG blokkolja a szklerózis multiplex kialakulását az állatokban, de csontritkuláshoz vezet. AEA-val és a CB1 receptorral együtt a 2-AG véd a neurodegeneratív (különféle betegségek összefoglaló neve, amelyek elsősorban az emberi agy idegsejtjeit érintik) állapotok, például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és egyéb más demenciatípusok ellen. Az idegsejtekben lévő AEA blokkoló CB1 receptorok feloldják a béta-amiloid plakkokat(lerakódásokat) az agyban, és a testben kialakult gyulladások ellen felveszik a harcot. Az AEA és a 2-AG segítik az alvást és csökkentik a szorongást. Az endokannabinoid rendszer tumorgátló hatású, hiszen, számos daganatos betegség, például pajzsmirigyrák, endometriális máj-, bél-, csontrák, gliómadaganat, glioblasztóma, nem melanóma típusú bőrrák, melanóma, leukémia, nyirokrák és áttétes rák esetén elkezdi a gyógyító folyamatot, zsugorítja a tumort, megtámadja a rákos sejteket, megakadályozza azok további burjánzását, és áttétek kialakulását is.

Az endokannabinoid rendszer olyan enzimeket is termel, amik befolyásolják a test „nyersanyagtermelését”, és meggátolják az AEA és a 2-AG termelődését. Azok a gyógyszerek, amik teljes mértékben blokkolják ezeket az enzimeket, sajnos számos negatív mellékhatással rendelkeznek az agykárosodástól egészen a halálig. Ez is azt bizonyítja, milyen összetett, gazdag és fontos az endokannabinoid rendszer a túlélésünk szempontjából. Az endokannabinoid rendszerrel ellentétben a gyógyszerek nem céloznak, hatnak pontosan. Hatásaik jóval kiterjedtebbek, a test egész összetett rendszerére kihatnak, hosszú távú hatásaik pedig igen kockázatosak. „Egy olyan gyógyszer, ami blokkolja a CB1 neuromodulációját a szinapszisoknál (pl: a glutamát) és a gátló neurotranszmittereket (pl: GABA-t), nagy valószínűséggel sok nem várt hatást fejt ki. 

Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok
Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok

Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok:

Bazális ganglionok: Mozgáskoordináció
Kisagy: Test- és mozgáskoordináció
Hippokampusz: Tanulás, memória, stressz
Agykéreg: Magasabb kognitív funkciók
Látóideg: Agyféltekék közötti kapcsolat
Nucleus accumbens: Jutalomközpont

Az endokannabinoid rendszer tehát egy új felfedezés, sok hasznos és nélkülözhetetlen funkció rejlik benne és rendkívül fontos a túlélésünk szempontjából. Fenntartja és megőrzi a test egyensúlyát, és befolyásolja a benne zajló folyamatokat, beleértve az egészséget és a betegségeket is. Sérülés vagy betegség esetén a rendszer a figyelmét eltereli a jó közérzetről, az örömömről és az energiáról, szorgosan azon munkálkodik, hogy minél előbb visszaállítsa az egyensúlyt és a normál működési folyamatokat. Egyidejűleg többféle tevékenységet is végez, és az egész testben aktív valamint hatást gyakorol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  Kosár tartalma
  Kosár ürítéseVissza a Shopba
   Calculate Shipping
   Apply Coupon
   Available Coupons
   canabycbd Get 20% off Megújult weboldalunkhoz ajándék kupon is jár. 20 % kedvezményt biztosítunk a kupon felhasználásával.
   fbe3gnum Get 10% off
   hirlevel10 Get 10% off Hírlevélre való feliratkozás esetén 10 % kedvezményre jogosít fel.
   influenszer00 Get Ft0 off
   infulencerteszt Get 20% off
   zsolnai5 Get 5% off

   Barátajánló

   Adj 20 % kedvezményt és
   Szerezz 2 500 Ft jutalmat.

   Hívd meg ismerősödet Facebookon, vagy e-mailben, és mi 20 % kedvezményre jogosító kuponnal ajándékozzuk meg őt, plusz te is kapsz tőlünk 2500 Ft értékű vásárlási utalványt, a mi kis köszönetünkként.

   Please Login

   You must have an account to refer a friend.

   Login or register