Barion Pixel

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miben segít az endokannabinoid rendszer?

endokannabinoid-rendszer
endokannabinoid-rendszer

Az Endokannabinoid rendszer

A viszonylag újonnan felfedezett endokannabinoid rendszer elképesztően fontos, és két alapfolyamatban is nagy szerepet játszik. Szabályozza az energiát, a boldogságot, és a jó közérzetet, illetve helyreállítja a test egészségét betegség vagy sérülés következtében.

Az Endokannabinoid rendszer (EKR)

Az a fajta összetettség, amivel a rendszer elvégzi ezeket a feladatokat, megdöbbentő mennyiségű kutatásnak volt tárgya az elmúlt néhány évtizedben. Alapvető tudásunkat erről a rendszerről ezeknek a kutatásoknak köszönhetjük. Azonban további felfedezések vannak még hátra, hiszen még csak most kezdtük meg az ismerkedést ezzel a témával, illetve az orvosi egyetemek tananyagában sincs benne.
Egy nem hivatalos, 2014-ben végzett amerikai felmérés szerint az egyetemeknek csak 13 százalékában került feldolgozásra a téma az orvostanhallgatók oktatásánál. 

Kutatása, felfedezése:

A kannabinoid-1 (CB1 receptort 1988-ban, míg a kannabinoid-2 (CB2)-t 5 évvel később, 1993-ban az első kannabinoid jelzőmolekulát Raphael Mechoulam vezette csoport izolálta, később elnevezték anandamidnak (AEA). Második endokannabinoid jelzőmolekulát is sikerült azonosítani, a 2-arachnidonil-glicerint (2-AG). 

Annak köszönhetően, hogy helyreállítja a test egyensúlyát betegségek és sérülések esetén, az endokannabinoid rendszer kritikus szerepet játszik a betegségek szabályozásában. 

Egy 2013-as cikkben (Pacher és Kunos kutatók) kiemelték, hogy az endokannabinoid rendszer szabályozása terápiás lehetőségeket rejt a legtöbb betegség kezelésénél. Úgy, mint a diabétesz, elhízás, a neurodegeneratív betegségek, a gyulladások, a metabolikus tünetcsoport, a szív- és érrendszeri, a májbetegségek, a gasztrointesztinális és bőrbetegségek, a fájdalom, a pszichés zavarok, a kóros soványság, a daganatos betegségek, az émelygés és hányás (akár a kemoterápia utáni rosszulléteknél is), és számos más betegség esetén is.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen nagy szerepet játszik a jó közérzetünkben és túlélésünkben.

Az AEA (első kannabinoid jelzőmolekula) és a 2-AG (második endokannnabinoid jelzőmolekula) igény szerint termelődnek. Úgynevezett átlagos tartalékmolekulák, amíg a CB1 és CB2 receptorok száma meg nem nő a központi idegrendszerben és a test más szerveiben. 
Testünk azért építette ki ezt a rendszert, hogy monitorozhassa, felügyelhesse önmaga folyamatos harcát, egyensúlyi állapotát, a felépítés (anabolizmus) és a leépítés (katabolizmus) között. Ha több figyelmet igényel az egyik folyamat, beavatkozik, majd gyorsan el is illan, hogy a test működése visszatérjen a normális kerékvágásba. Nem tárol egyet sem a kémiai anyagai közül, de ha szükség van rájuk, belekezd a termelésükbe. Olyan, akár egy szellem. Láthatatlan, mégis érezhető, tapasztalható a jelenléte. Ott hat és segít, ahol épp szükség van rá. A test legfontosabb rendszereinek egyensúlyáért felel, ugyanakkor kontrollálja a fájdalmat, a kedélyállapotunkat, a gyulladásokat, az energiaszintünket, a jó közérzetünket és betegségeinket. Úgy őrzi meg az egyensúlyt, hogy a fizikai felépítés és leépítés között egyensúlyoz, hogy legyőzze a betegségeket, valamint sérüléseket.

A test és az agy más rendszereivel intenzíven együttműködve az endokannabinoid rendszer kapcsolatban áll az endorfinokkal, a hormonokkal, citokinekkel (olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel), továbbá a növekedési faktorokkal, az örömért felelős molekulákkal, az immunsejtekkel, az összekötő szövetrendszerekkel, a csontanyagcserével, az idegek és a gliasejtek (támasztószövet mely körülveszi az idegsejt axonját) gyulladásaival, a sejtregenerálódással, és a programozott sejthalállal. 

Hol találhatóak meg a CB1 és CB2 receptorok?

endokannabinoid-rendszer-cb1-cb2-receptor-testCB1 receptorok legmagasabb számban az agyban találhatóak, míg a CB2 receptorok főként a test perifériás részein. Az AEA és 2-AG jelzőmolekulák a test bármelyik részén képesek aktiválni mindkét receptortípust. Az agyban aktivált CB1 receptorok, a fájdalom és a szorongás enyhüléséhez, a kedélyállapot stabilizálódásához, a jó közérzethez és örömhöz vezetnek. Ha az agyi CB2 receptorok aktiválódnak, helyi gyulladáscsökkentők szabadulnak fel. Ez sokkal több egyszerű fájdalomcsillapításnál, hiszen a krónikus agyi gyulladás olyan betegségekhez vezet, mint az Alzheimer-kór, a poszttraumás stresszzavar (PTSD), a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, a depresszió, az autoimmun zavarok, és a daganatos megbetegségek. 

Bár a CB2 receptorok kis mennyiségben, az agyban is megtalálhatók, főként a test perifériás részein, valamennyi szövettípusban, de legfőképp az immunrendszerben lelhetők fel. Az AEA és a 2-AG sokkal intenzívebben aktiválják az immunrendszert a test perifériás részein, mint neurotranszmitterek (A olyan vegyületek, amelyek a szinapszisokban az ingerületet az egyik idegsejttől a másikig eljuttatják. Ezek az ingerületátvivő anyagok) Az AEA és a 2-AG tevékenysége a gyulladás megállítására fókuszál. Ezenkívül felhívja az immunrendszer figyelmét a rákos sejtek jelenlétére, és arra készteti őket, hogy támadja meg ezeket a sejteket, vegye fel velük a harcot. A rákos sejtek úgy élik túl az immunrendszer védekezését, hogy álcázzák magukat azonban a CB2 receptorok aktiválása lerántja róluk a leplet. A csontépítő sejteken található CB2 receptorok aktiválják a csontok felépülését, és visszafordítják a csontritkulást. Az aktivált CB1 receptorok más neurotranszmitterek termelődését is befolyásolják, beleértve a noradrenalint, a szerotonint, a dopamint, az orexint, a hisztamint, a GABA-t és az endorfint. Mivel a CB1 receptorok főként az autonóm idegrendszerben találhatók, számos agyi és testi funkciót befolyásolnak, valamint finomhangolják a légzést, a szívverést, a szövetek egészségét és a metabolikus rátát. 

Legyen szó egészségről vagy betegségről, a CB1 és a CB2 receptorok mindkét esetben jelentős hatással bírnak az emésztőrendszerre. Egy 2016-os tanulmány szerzői rámutatnak arra, hogy az endokannabinoid rendszer szinte minden gasztrointestzinális (GI) funkciót befolyásol. Míg a CB1 receptor aktiválódása növeli a vérben lévő lipidek mennyiségét és serkenti a májfibrózist, a CB2 receptorok mind lipidek termelődését, mind a fibrózist, mind a máj gyulladását csökkentik, ami jó példa arra, hogy a két receptor ellentétes hatást gyakorol a testünkben. Ez betegségek esetén jóval gyakoribb, mint a test normál állapotában, amikor is nincs jelen betegség, amivel szemben felkell vennie a harcot.

A rendszer komplex szerepe

Az endokannabinoid rendszer a férfi és női termékenységben is kritikus szerepet játszik, valamint a szervbeültetésekre és az embrió fejlődésére is hatással van. A CB1 és CB2 receptorok komoly szerepet töltenek be a bőrgyulladások és a melanoma kialakulásának megakadályozásában. Ezeknek a receptoroknak az aktiválása befolyásolja, hogyan fejlődik az embrió agya az anyaméhben, ami a GABA-t termelő idegsejtek fejlődésére is hatással van, és lelassítja az agy túlzott aktivitását. A CB1 és CB2 receptorok nemcsak az embrió agyának fejlődését, de annak egészségét, védelmét és az idegsejtek működésének szabályozását is befolyásolják. Az endokannabinoid rendszer a felnőtt agy új idegsejtjeinek képződésére is hatással van, ebben a folyamatban főként a CB2 receptorok vesznek részt. Ennélfogva a rendszer komoly szerepet tölt be a felnőtt neuroplaszticitás (az a képesség, hogy az agy az egész élet során folyamatosan változik), szabályozásában az egész élet során. A CB1, és CB2 receptorok mind komplexitásukban, mind összetettségükben komolyan befolyásolják az egészségünket, betegségeinket illetve fejlődésünket. 
Az AEA és a 2-AG CB1 receptorra kifejtett hatása is befolyásolja jó közérzetünket és betegségeinket. Az AEA főként a CB1, a 2-AG a CB2 receptorokra specializálódott, de mindkettő képes aktiválni mindkét receptortípust. E két jelzőmolekula kölcsönösen képes arra, hogy befolyásolja a másik molekula agyban lévő mennyiségét. Az agyban nemcsak a gyulladásokat gátolják meg, de a régi szinapszisokat is feloldják, hogy helyet biztosítsanak az új szinapszisok kialakításának. A 2-AG blokkolja a szklerózis multiplex kialakulását az állatokban, de csontritkuláshoz vezet. AEA-val és a CB1 receptorral együtt a 2-AG véd a neurodegeneratív (különféle betegségek összefoglaló neve, amelyek elsősorban az emberi agy idegsejtjeit érintik) állapotok, például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és egyéb más demenciatípusok ellen. Az idegsejtekben lévő AEA blokkoló CB1 receptorok feloldják a béta-amiloid plakkokat(lerakódásokat) az agyban, és a testben kialakult gyulladások ellen felveszik a harcot. Az AEA és a 2-AG segítik az alvást és csökkentik a szorongást. Az endokannabinoid rendszer tumorgátló hatású, hiszen, számos daganatos betegség, például pajzsmirigyrák, endometriális máj-, bél-, csontrák, gliómadaganat, glioblasztóma, nem melanóma típusú bőrrák, melanóma, leukémia, nyirokrák és áttétes rák esetén elkezdi a gyógyító folyamatot, zsugorítja a tumort, megtámadja a rákos sejteket, megakadályozza azok további burjánzását, és áttétek kialakulását is.

Az endokannabinoid rendszer olyan enzimeket is termel, amik befolyásolják a test „nyersanyagtermelését”, és meggátolják az AEA és a 2-AG termelődését. Azok a gyógyszerek, amik teljes mértékben blokkolják ezeket az enzimeket, sajnos számos negatív mellékhatással rendelkeznek az agykárosodástól egészen a halálig. Ez is azt bizonyítja, milyen összetett, gazdag és fontos az endokannabinoid rendszer a túlélésünk szempontjából. Az endokannabinoid rendszerrel ellentétben a gyógyszerek nem céloznak, hatnak pontosan. Hatásaik jóval kiterjedtebbek, a test egész összetett rendszerére kihatnak, hosszú távú hatásaik pedig igen kockázatosak. „Egy olyan gyógyszer, ami blokkolja a CB1 neuromodulációját a szinapszisoknál (pl: a glutamát) és a gátló neurotranszmittereket (pl: GABA-t), nagy valószínűséggel sok nem várt hatást fejt ki. 

Agyi régiók, melyekben bőséggel megtalálhatók a kannabinoid receptorok: 

Bazális ganglionok: Mozgáskoordináció
Kisagy: Test- és mozgáskoordináció
Hippokampusz: Tanulás, memória, stressz
Agykéreg: Magasabb kognitív funkciók
Látóideg: Agyféltekék közötti kapcsolat
Nucleus accumbens: Jutalomközpont

Az endokannabinoid rendszer tehát egy új felfedezés, sok hasznos és nélkülözhetetlen funkció rejlik benne és rendkívül fontos a túlélésünk szempontjából. Fenntartja és megőrzi a test egyensúlyát, és befolyásolja a benne zajló folyamatokat, beleértve az egészséget és a betegségeket is. Sérülés vagy betegség esetén a rendszer a figyelmét eltereli a jó közérzetről, az örömömről és az energiáról, szorgosan azon munkálkodik, hogy minél előbb visszaállítsa az egyensúlyt és a normál működési folyamatokat. Egyidejűleg többféle tevékenységet is végez, és az egész testben aktív valamint hatást gyakorol.

Mind testben, mind az agyban aktív és másodpercek alatt képes aktiválódni, majd újra eltűnni, ez a már említett „szellem mechanizmus” hatással van az olyan állapotokra, mint a daganatos betegségek, csontritkulás, a degeneratív agyi zavarok, a gyulladások, a fájdalmak, és a kedélyállapot