A reumás betegek egy része fájdalomcsillapításra kannabiszt használ

A reumás betegek egy része fájdalomcsillapításra kannabiszt használ

by British Society for Rheumatology

2023.04.26.

A reumatológiai betegségben szenvedők 17 %-a fogyaszt kannabiszt – egy francia kutatócsoport tanulmánya szerint.

Reuma kezelése kannabisszal, ízületi gyulladás kezelése kannabisszal, reumatoid artritisz kezelése, fibromialgia kezelése

A „Kannabiszhasználat értékelése és hatása a reumatológiai betegségek fájdalmára: szisztematikus áttekintés és metaanalízis” című tanulmányról ebben a hónapban tettek közzé online jelentést a Rheumatology folyóiratban való megjelenése előtt.

A tanulmány elvégzése érdekében a franciaországi Clermont-Ferrand-i kutatók szisztematikusan áttekintették a 2020 júniusáig megjelent tudományos irodalmat a kannabisz reumatológiai betegségek kezelésére történő felhasználásáról. A reumatológiai betegségek közé tartoznak többek között a fibromialgia, a lupus és a rheumatoid arthritis, azaz a krónikus sokízületi gyulladás.

Sokízületi gyulladás közé tartozik a vállízületi gyulladás, vándorízületi gyulladás, térdízületi gyulladás, stb.

Egy korábban megjelent cikkünkben megtudhatod, hogyan segít a kannabisz az ízületi fájdalom kezelésében.
Az áttekintett tanulmányok összesen 10,873 beteget érintettek, köztük 2900 beteget, akik azt állították, hogy kannabiszt fogyasztottak. Ezután a kannabiszhasználat gyakoriságát meta-arány szerint számolták ki.
“A reumatológiai betegségekben szenvedők közel 20 %-a aktívan fogyaszt kannabiszt, a fájdalom javulása mellett,” – összegezték a tanulmány szerzői.

A betegek gyakran “öngyógyítanak” kannabisszal

A kutatók a tanulmány indoklásában megjegyezték, hogy a klasszikus fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek, köztük a betegségmódosító reumaellenes gyógyszerek reumatológiai betegségek kezelésére történő alkalmazása ellenére sok beteg továbbra is fájdalmat tapasztal, és gyakran nem receptre felírt gyógyszerészeti alternatívákhoz fordul, például a kannabiszhoz. A kannabisz gyógyászati használatát azonban még nem vizsgálták meg alaposan.
“A kannabisz használatának kérdését e betegek kezelésében orvos konzultáció során kell kezelni, lényegében kannabisz alapú szabványosított gyógyszerkészítményekkel,” – tették hozzá a kutatók következtetésükhöz.

A tudósok arról számoltak be, hogy a felülvizsgált kutatásokban résztvevő betegek jelentős része kannabiszt használt, és annak használata segített enyhíteni fájdalmukat. Megjegyezték azt is, hogy az adatok arra utalnak, hogy a kannabisz hatékony klinikai terápia lehet.

“Ebben a metaanalízisben azt tapasztaltuk, hogy minden hatodik reumatológiai betegségben szenvedő beteg aktívan fogyaszt kannabiszt, ami fájdalomcsökkentést eredményez,” – írták a kutatók.

“Metaanalízisünkben a kannabisz fájdalomra gyakorolt kedvező hatása megerősíti azt az elképzelést, hogy a kannabisz fájdalomcsillapító célokra is felhasználható,” – tették hozzá.

A kannabisz fibromialgia esetén is hatékony

A metaanalízis jelentős mennyiségű kutatást tartalmazott a kannabisz fibromialgia kezelésére történő felhasználásáról, és kevesebb adat más reumatológiai betegségekről, például lupusról, spondylitisről vagy rheumatoid arthritisről. A szintén ebben a hónapban közzétett külön tanulmányban brazil kutatók megállapították, hogy a kannabiszolaj hatékony kezelés a fibromialgiában szenvedő betegek csoportjában, amely krónikus fájdalom-szindróma széles körű izom-csontrendszeri fájdalommal és fáradtsággal jellemezhető.
Annak ellenére, hogy a vizsgálat során a minta nagysága kicsi volt, a kutatókat ösztönözték az eredmények, és további kísérleteket ajánlottak a kannabisznak a betegség kezelésében rejlő potenciáljának vizsgálatára.
„Figyelembe véve a fibromialgia által okozott messzemenő károkat és az egyénekre, családjaikra, közösségeikre és a közegészségügyi rendszerre gyakorolt hatását, szükségesnek tűnik alternatív, olcsó és jól tolerálható terápiák tanulmányozása, amelyek segítik a betegeket abban, hogy visszanyerjék jólétüket és életminőségüket,”- írták a tanulmány szerzői. “Jelen tanulmány célja annak értékelése, hogy a kannabiszolaj – a THC-ben gazdag teljes növényi kivonat – milyen hatással lehet a fibromialgia által sújtott egyének tüneteire és életminőségére.”

Jelen cikk a THC domináns kannabiszolajjal kapcsolatos kutatásra irányult. 

A CBD-ben gazdag kannabiszolaj szintén hatékony lehet fájdalomcsillapítás gyanánt. Kérlek, olvasd el Ízületi gyulladás kezelése című írásunkat, hogy többet megtudj a CBD előnyeiről!

Forrás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33159797/
https://orvosikannabisz.com/kutatasok/a-reumatologiai-betegsegben-szenvedok-17-a-kannabiszt-hasznal/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük