Kender és a Covid

Kender és a Covid

by Canaby CBD

2023.04.25.

A kenderben található CBDA és CBGA vegyületek kötődnek a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez.

A tüskefehérjéhez kötődve a vegyületek megakadályozhatják, hogy a vírus bejusson a sejtekbe és fertőzést okozzon, potenciálisan új utat kínálva a betegség megelőzésére és kezelésére.

A tüskefehérjéhez kötődve a kannabiszban található CBDA és CBGAa vegyületek megakadályozhatják, hogy a vírus bejusson a sejtekbe és fertőzést okozzon, potenciálisan új utat kínálva a betegség megelőzésére és kezelésére.

A tüskefehérje a vírusnak ugyanaz a része, amelyet a Covid-19 vakcinák és antitestterápiák célpontjaként használnak. A tüskefehérjén kívül a SARS-CoV-2 további három strukturális fehérjével, valamint 16 nem strukturális fehérjével és több, van Breemen által “kiegészítő” fehérjeként jellemzett vegyülettel rendelkezik, amelyek mind potenciális célpontjai a Covid-19 megelőzésére kifejlesztett gyógyszereknek.

Kender és a Covid

A kutatók megállapították, hogy a kannabisz kenderfajtákban általánosan megtalálható két kannabinoidsav, a cannabigerolsav vagy CBGA és a cannabidioilsav, más néven CBDA képes kötődni a SARS-CoV-2, a Covid-19 vírust okozó vírus spike-fehérjéhez. A spike-fehérjéhez kötődve a vegyületek megakadályozhatják, hogy a vírus bejusson a sejtekbe és fertőzést okozzon, ami potenciálisan új utakat kínál a betegség megelőzésére és kezelésére.

“A szájon át biohasznosítható és régóta biztonságosan alkalmazható kannabinoidok, izolálva vagy kenderkivonatban, alkalmasak a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére és kezelésére is” – írták a kutatók a tanulmány kivonatában.
A kannabinoidok hatékonyak az új változatok ellen

Van Breemen hozzátette, hogy a CBDA és a CBGA blokkolta a Covid-19-et okozó vírus újonnan megjelenő változatainak hatását, mondván, hogy “kutatásaink kimutatták, hogy a kendervegyületek ugyanolyan hatékonyak a SARS-CoV-2 változatai ellen, beleértve a B.1.1.7 változatot, amelyet először az Egyesült Királyságban észleltek, és a B.1.351 változatot, amelyet először Dél-Afrikában észleltek”.

A tüskefehérje a vírusnak ugyanaz a része, amelyet a Covid-19 vakcinák és antitestterápiák célpontjaként használnak. A tüskefehérjén kívül a SARS-CoV-2 további három strukturális fehérjével, valamint 16 nem strukturális fehérjével és több, van Breemen által “kiegészítő” fehérjeként jellemzett vegyülettel rendelkezik, amelyek mind potenciális célpontjai a Covid-19 megelőzésére kifejlesztett gyógyszereknek.

“A fertőzési és szaporodási ciklus bármelyik része potenciális célpontja a vírusellenes beavatkozásnak, és a spike fehérje receptorkötő doménjének a humán sejtfelszíni receptor ACE2-vel való összekapcsolódása kritikus lépés ebben a ciklusban” – mondta van Breeman. “Ez azt jelenti, hogy a sejtbe jutást gátló szerek, mint például a kenderből származó savak, felhasználhatók a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére, valamint a fertőzések lerövidítésére is azáltal, hogy megakadályozzák, hogy a vírusrészecskék megfertőzzék az emberi sejteket. Ezek ugyanis a tüskefehérjékhez kötődnek, így ezek a fehérjék nem tudnak kötődni az ACE2 enzimhez, amely a tüdőben és más szervekben lévő endotélsejtek külső membránján nagy mennyiségben fordul elő”.”

Bár további kutatásokra van szükség, van Breemen megjegyezte, hogy a tanulmány azt mutatja, hogy a kannabinoidokat a Covid-19 megelőzésére vagy kezelésére szolgáló gyógyszerekké lehetne fejleszteni.

“Ezek a vegyületek szájon át is bevehetők, és már régóta biztonságosan alkalmazhatók az embereknél” – jegyezte meg van Breemen. “Lehetőségük van a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére és kezelésére is. A CBDA-t és a CBGA-t a kender növény termeli a CBD és a CBG előanyagaként, amelyek sok fogyasztó számára ismerősek. Ezek azonban különböznek a savaktól, és a kendertermékek nem tartalmazzák őket”.

Van Breeman azt is megjegyezte, hogy a kutatás kimutatta, hogy a kannabinoidok hatékonyak a vírus új változatai ellen, amelyek szerinte “az egyik fő aggodalom” a világjárványban az egészségügyi tisztviselők és a klinikusok számára.

“Ezek a változatok közismerten kikerülik a korai vonalbeli SARS-CoV-2 elleni antitesteket, ami nyilvánvalóan aggasztó, mivel a jelenlegi vakcinázási stratégiák a korai vonalbeli tüskefehérjére mint antigénre támaszkodnak” – mondta van Breemen. “Adataink azt mutatják, hogy a CBDA és a CBGA hatékony az általunk vizsgált két változat ellen, és reméljük, hogy ez a tendencia más meglévő és jövőbeli változatokra is kiterjed.”

A kutató hozzátette, hogy “a kannabinoidok széles körű használata közepette még mindig kialakulhatnak rezisztens változatok, de a vakcinázás és a CBDA/CBGA kezelés kombinációja sokkal nagyobb kihívást jelenthet a SARS-CoV-2 számára”.

Forrás:
https://www.forbes.com/sites/ajherrington/2022/01/11/study-finds-cannabis-compounds-prevent-infection-by-covid-19-virus/?utm_campaign=forbes&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=Valerie&sh=50fe9e661753&fbclid=IwAR3oSDpbMP1cSqthomjipeggCjf4wkg37PMo5S2mLgK5HyawTbEuTlQlaS8

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük