A Crohn-betegség orvosi kannabisszal való kezelésének áttekintése

A Crohn-betegség orvosi kannabisszal való kezelésének áttekintése

by Timna Naftali

2023.04.25.

A Crohn-betegség orvosi kannabisszal való kezelésének áttekintése

A gyulladásos bélbetegségben (IBD, IBS) szenvedő betegek, más néven irritáblis bélszindróma, és Crohn betegségek körében gyakori a kannabisz használat, mint az irritábilis bél szindróma gyógyszereként.

Segíthet-e az orvosi kannabisz a Crohn betegség kezelésében?

A gyulladásos bélbetegségben (IBD, IBS) szenvedő betegek, más néven irritáblis bélszindróma, és  Crohn betegségek körében gyakori a kannabisz használat, mint az irritábilis bél szindróma gyógyszereként.

Számos tanulmány készült különböző laboratóriumi kísérletekről, amelyek a kannabisz gyulladáscsökkentő hatását bizonyítják, de ezek humán betegségekre való átültetése még mindig hiányzik: A kannabisz növény számos kannabinoidot tartalmaz, amelyek aktiválják az endokannabinoid rendszert.

A két legelterjedtebb fitokannabinoid a pszichoaktív tetrahidrokannabinol (THC) és a (többnyire) gyulladáscsökkentő kannabidiol (CBD).

Az IBD-ben szenvedő betegek körülbelül 15 %-a használ kannabiszt a bélbetegség tüneteinek enyhítésére. Sajnos eddig csak három kis placebo-kontrollált tanulmány létezik a kannabisz aktív Crohn-betegség  kezelésére alkalmaztak, összesen 93 alany bevonásával.

A vizsgálatok közül kettő jelentős klinikai javulást mutatott: Úgy tűnik, hogy a kannabisz terápiás potenciállal rendelkezik az IBD-ben kezelésében, és a Crohn betegség tüneteinek javulásában. Ezt a potenciált nem szabad elhanyagolni; a kannabiszkutatás azonban még nagyon korai stádiumban van. A kendernövény összetettsége és a különböző kannabisz sokfélesége eredendő nehézséget jelent a kannabiszkutatásban. Több olyan tanulmányra van szükség, amely a különböző kannabiszvegyületek hatását vizsgálja. Ezeket a hatásokat aztán randomizált, placebokontrollált klinikai vizsgálatokban lehet vizsgálni, hogy teljes mértékben feltárhassuk a kannabiszkezelésben rejlő lehetőségeket az IBD-ben, illetve későbbiekben használható lesz a kannabisz IBS probiotikumként

Nagyon sok kutatás vár még a CBD-re, a kannabiszra, hogy az irritábilis bél szindróma gyógyszereként is elismerjék.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32149543/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük